“Cunoaşterea este baza Leadershipului pentru că autoritate capătă cel ce ştie!” |
|
Interviu cu John Adair Primul profesor de Leadership din lume Realizat de Marian Stirbescu – Axioma 3 octombrie 2014 |
John Adair, primul profesor de Leadership din lume, este speaker-ul principal al conferinţei „How To Grow Leaders Romania” din 20 noiembrie 2014, Hotel Novotel Bucureşti, în organizarea Axioma Solutions. Autor al modelului Action Centred Leadership (ACL) şi inițiator al cursurilor la care au participat până acum peste un milion de manageri din întreaga lume, John Adair a răspuns întrebărilor adresate de Marian Ştirbescu, Managing Partner, Axioma Solutions.
R: Participarea la conferinţa “How to Grow Leaders Romania” va fi prima vizită în ţară dvs şi totodată prima ocazie de a discuta cu liderii români subiectul extrem de important al “leadership-ului bun şi al leadership-ului pentru bine”. Aştept cu nerăbdare să petrec acest timp cu dvs.
R: Prima regulă este să preiei controlul. Ulterior, să faci clar faptul că vor avea loc schimbări, dar nu înainte de a înţelege complet situaţia de business din acel moment şi de a asculta sugestiile fiecărei persoane care are idei. Arată că eşti încrezător chiar dacă uneori pe dinăuntru nu simţi asta. „Authorithy flows to the one who knows”! Cunoaşterea este fundatia leadershipului.
Beneficiind de un training ACL vei şti ce se cere de la tine ca lider. Nu trebuie să fii excelent ca lider – asta se va întâmpla în timp- trebuie doar să fii foarte bun în relaţia cu ceilalţi din grup. Aminteşte-ţi proverbul românesc: ‘În ţara orbilor, chiorul este împărat’.
R: Da, există diferenţe locale – până şi cântatul aceleaşi specii de pasăre diferă uşor în diferite regiuni ale unei ţări. Dar există un nucleu de cunoştinţe generic sau universal valabile ale leadershipului sau dezvoltării leadershipului.
Două din cele mai noi cărţi ale mele sunt intitulate “ The Leadership of Muhammad” şi “Confucius on Leadership”, dar în amândouă găseşti aceeaşi înţelepciune globală a artei de a-i conduce pe alţii. Stăpâneşte acea artă şi vei fi în stare să conduci echipe internaţionale. O carte este un lucru foarte personal. Când scriu o carte este că şi cum aş vorbi cu tine direct, la modul “unu la unu”.
R: Una dintre binecuvântările vocaţiei pe care am urmat-o, este că am cunoscut mari leaderi din toate domeniile. Am urmat întotdeauna sfatul unui proverb chinezesc: “‘Pluck a feather from every passing goose but follow no one absolutely’”
Inevitabil, ca şi tine, am întâlnit şi eu leaderi slabi – hai să îi numim leaderi care greşesc sau non-leaderi. Dar şi de la ei am cules pene – ce să nu fac, ce să nu fiu.
R: Este simplu: abilităţile şi capacităţile necesare pentru a face ca un grup de lucru sau o organizaţie să îşi îndeplinească sarcinile, să funcţioneze că o echipa şi să scoţi ce este mai bun din fiecare individ pentru binele comun.
R: Există o legătură strânsă între leadership şi luarea deciziilor, însă nu înseamnă că leaderii trebuie să ia toate deciziile ei înşişi. Arta este să-i incluzi şi pe alţii în toate deciziile vitale care afectează succesul afacerii, decizii despre cum poate lucra mai bine grupul şi decizii majore despre dezvoltarea profesională a indivizilor.
R: Să fii în afacerea potrivită pentru ţine, muncă asiduă, bune abilităţi de leadership, integritate, inovaţie, prudenţă financiară şi ceva noroc. Deşi legat de noroc, adu-ţi aminte că “norocul favorizează minţile pregătite”.
R: Referitor la motivare, aminteşte-ţi că este foarte greu să motivezi oamenii care nu vor să vină cu tine în aceeaşi călătorie. Este mai uşor să alegi oameni care sunt motivaţi deja. Poţi antrena o ţestoasă să se urce în copac, dar mai bine angajezi o veveriţa!
R: Cea mai mare încercare este cum să facă împreună cu ceilalţi schimbarea reală, solidă şi de dorit. Cele mai mari greşeli pe care le fac leaderii, fără a le aranja după importantă, sunt: Aroganţa (să uiţi că nu eşti un zeu care le ştie pe toate), Complacerea (să nu înţelegi că viaţă nu te lasă să te pui pe tânjeală) şi Complicarea (să faci totul prea complicat şi birocratic). Cum ar spune Einstein – unul dintre eroii mei – “everything should be made as simple as possible, but not more simple”. Şi desigur ar trebui să adaug lipsa integrităţii, dar probabil asta este sinonim cu aroganţa, să crezi că eşti deasupra adevărului.
R: Un comportament care cu siguranţă împiedică o persona să devină un leader adevărat, indiferent ce alt succes de ordin material ar avea în viaţă, este să îi trateze pe alţii ca şi cum sunt inferiori, fără valoare, atât la nivel personat cât şi profesional. Dacă un non-leader într-o poziţie care presupune leadership, îi tratează pe alţii fără respect poţi fi sigur că va descoperi că nici el nu este respectat la rândul lui.
Leaderii nu se bazează pe frică. Frică naşte alienare şi în cele din urmă ură. Istoria ţărilor noastre ne oferă multe exemple.
R: Managemenul este o formă de leadership, aşa că nu îmi pot imagina un bun manager care nu este un leader. Tu poţi? Şi toţi leaderii buni, în orice domeniu, întotdeauna preţuiesc şi practică o bună administrare a tuturor resuselor.
În primul rând descoperă situaţia reală. În al doilea rând, fă un plan care să te ducă de unde eşti acum, unde vrei să fii peste trei ani. În al treilea rând, vorbeşte cu oamenii tăi astfel încât să devină parteneri în a face asta să se întâmple.
R: Să aspiri să devii un leader în businessul sau profesia ta este un lucru bun. A aspira este cuvântul potrivit pentru că înseamnă să ţinteşti sus, nu pentru poziţie, titlu, bani sau privilegii, ci pentru ceva ce este bun şi nobil.
R: Cei care vor beneficia cel mai mult de pe urmă sesiunilor mele sunt cei care aspiră să exceleze în leadership la toate cele trei niveluri: echipă, operaţional şi strategic. Vreau să invit în mod special leaderii politici, însărcinaţi să realizeze măreţia României. Aştept cu nerăbdare să ne întâlnim în Noiembrie.
Pentru versiunea in limba engleza apasa aici